Vaststellen van koudebruggen

Een koudebrug is een verbinding in de buitenschil (gevel, dak of vloer) van een gebouw waar, door onvoldoende of incorrecte thermische isolatie, een bovenmatige warmteoverdracht plaats kan vinden. Ter hoogte van deze koudebruggen ontstaat vaak condensatie met schimmelvorming tot gevolg. Cibor kan door middel van infrarood of warmtebeeldtechnologie koudebruggen lokaliseren en documenteren.

Koudebruggen zijn typisch te vinden:

  • in hoeken met buitenmuren
  • boven ramen
  • waar spouwmuren op de fundering rusten
  • op plaatsen waar de isolatie ontbreekt of doorbroken is

De aanwezigheid van koudebruggen kan leiden tot oppervlaktecondensatie. Voldoende ventileren en verwarmen kan het probleem oplossen.

 

Vaststellen van koudebruggen
Vaststellen van koudebruggen

Koudebruggen en vochtproblemen detecteren

Koudebruggen in de buitenschil van het gebouw sporen we op met een infraroodcamera. Het   binnenklimaat registreren we door middel van data logging over een langere periode of op het moment zelf met een dauwpuntmeter. We meten het vochtgehalte in bouwmaterialen, zoals vloeren, daken en muren, om aan te tonen of er al dan niet vochtschade is.

Cibor treedt op als onafhankelijke partij

Vaak ontstaat er een discussie tussen de huurder en de verhuurder naar aanleiding van koudebruggen en oppervlaktecondensatie. Verhuurders geven aan dat de huurder de schade veroorzaakt door onaangepast woongedrag, de huurder stelt de verhuurder aansprakelijk voor bouwkundige gebreken.

Cibor kan hier objectieve metingen uitvoeren over langere periodes aan de hand van speciale meetapparatuur die continu (maar haast onzichtbaar voor de bewoners) het klimaat in de woning registreert. Aan het einde van de meetperiode kan op basis van cijfers en grafieken objectief aangetoond worden hoe de problemen precies ontstaan.

Oorzaken van schimmelproblemen opsporen

Oorzaken van schimmelproblemen opsporenEr bestaan oneindig veel soorten schimmels. Een aantal daarvan kunnen aanleiding geven tot ernstige gezondheidsproblemen. Schimmels treden op waar er vocht en organisch materiaal is. Cibor maakt gebruik van warmtebeeldcamera's voor het opsporen van ontbrekend isolatiemateriaal en koudebruggen. Daarnaast zetten we nog een ganse range aan technieken in om andere oorzaken van de schimmelvorming (lekkages, waterinfiltraties) op te sporen.

 

Vragen over het opsporen van koudebruggen of schimmels?

Wilt u meer weten over het opsporen van koudebruggen? Bespreek uw noden gerust met één van onze experten op het nummer 014 570 330 of stuur ons een mailtje.

Onze klanten vertellen

Bouwpathologie 014 570 310
Map of technicians

Een afspraak maken

Heeft u een lek of kunnen we u op een andere manier helpen?

Icon of talking person

Onze klanten vertellen

Een trouwe klant getuigt :” Met Cibor heb ik doorheen de jaren een persoonlijk en constructief partnership opgebouwd.”
Ik beveel Cibor graag aan om wille van hun persoonlijke betrokkenheid om steeds op zoek te gaan naar resultaatsgerichte oplossingen..
Neem contact op
Blijf op de hoogte

Wil u op de hoogte blijven van onze recente ontwikkelingen, innovatieve projecten en openstaande vacatures, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.