Opsporen van lekken in daken en preventieve controles

Lekken in daken zijn meestal onmogelijk detecteerbaar met het blote oog. Zelfs een ervaren dakwerker heeft het soms moeilijk om de oorzaak van een lek aan te duiden. Onze experts en hun gespecialiseerd materiaal maken het mogelijk om zelfs het kleinste lek op te sporen. En dat zowel voor daken met als zonder ballast. Daarnaast behoren ook preventieve dakcontroles tot onze expertise.

Bij lekken in daken kan het water dat in het gebouw zichtbaar wordt van zeer ver komen. Onderwaterzetting alleen geeft geen garantie om het lek te vinden, aangezien een groot deel van de gebreken zich in de opstanden en randaansluitingen bevinden. Het infiltratiepunt, namelijk daar waar de dakdichting ondicht is, kan ver verwijderd zijn van de plaats waar het water binnen komt. Vaak komt er niet altijd water binnen als het regent, maar enkel onder bepaalde omstandigheden of met veel vertraging.

Ook niet-zichtbare lekken in uw dak kunnen wij meestal snel en nauwkeurig opsporen. Dankzij onze state of the art apparatuur en de grondige kennis en ervaring van onze mensen, kunnen wij de kosten en overlast die een lek in uw dak met zich meebrengen aanzienlijk beperken.

Opsporen van lekken in daken en preventieve controles

Daken zonder ballast: platte of hellende daken

Bij een hellend dak volstaat een visuele controle vanop een ladder of hoogtewerker. We hebben daarbij extra aandacht voor kritische details zoals gootzones, dakramen, dakkapellen en schouwaansluitingen, en voeren enkele gerichte waterproeven uit met gespecialiseerde apparatuur.

Een lek in een plat dak is meestal moeilijk met het blote oog te zien, al is het maar omdat er dikwijls grind, tropisch hardhout of tegels op liggen. Een dergelijk lek opsporen is dan ook vaak moeilijk en de zoektocht op de traditionele manier kan zeer lang aanslepen.

Met behulp van geavanceerde apparatuur kan Cibor beschadigingen of defecten bij platte daken zeer precies lokaliseren. Defecte aansluitingen van de waterdichting aan dorpels, opstanden, etc. kunnen snel en accuraat gevonden worden, meestal zonder voorafgaande breekwerken. Om de oorzaak precies te kunnen aanwijzen doen onze experts allerlei waterproeven, zoals een simulatie van slagregen met behulp van een regenframe, directe spouwdrainagebelasting en dergelijke meer.

Ook in geval van water of vocht op het dampscherm kunnen wij helpen. Met gespecialiseerde apparatuur zuigen we het water van het dampscherm af.

Cibor kan optreden als onafhankelijk en onbevooroordeeld expert. Wij rapporteren objectief de feiten die we tijdens het onderzoek vaststellen. Dit moet andere partijen toelaten om gefundeerd verantwoordelijkheden vast te leggen.

Daken zonder ballast: platte of hellende daken

Daken met ballast: groendaken, parkeerdaken, dakterrassen

Een dak met ballast, zoals een groendak of een dakterras, kan vaak door ons gecontroleerd worden zonder de dakbedekking te verwijderen. Onze experts verwijderen enkel plaatselijk de ballast, zodat de impact beperkt blijft. Ons team doet eerst een visuele check en voert vervolgens enkele proeven uit om de precieze locatie van het lek te achterhalen.

Een lek opsporen in uw groendak, bijvoorbeeld, betekent echter niet dat wij uw hele groendak moeten openbreken. Cibor heeft een aantal technieken in huis die ons toelaten om de ondichtheden in de dakdichting te vinden zonder of met een minimum aan graaf- en breekwerken.

Preventieve controle van de waterdichting van platte daken

Preventieve controle van de waterdichting van platte daken

Platte daken met waterdichting in PVC, EPDM, roofing e.a. kunnen we ook preventief controleren. Naargelang de dakopbouw zetten we de gepaste apparatuur in. Steeds meer aannemers en dakwerkers doen hiervoor een beroep op ons. Ons team heeft namelijk heel wat ervaring: in het verleden werden wij al ingeschakeld door diverse warenhuisketens en Scholen van de Toekomst.

Preventieve controles worden uitgevoerd in de bouwfase, voor er ballast, bestrating of een groendak op de waterdichting wordt geplaatst. Zo kunnen we eventuele gebreken opsporen alvorens er schade optreedt.

Bij een preventieve controle worden ook gebreken die nog niet leiden tot lekkage aangeduid. Een deels onthechte naadverbinding vormt immers nog geen aanleiding tot lekkage. Na verloop van tijd (veroudering) en onder invloed van omgevingsfactoren (hitte, vorst, vervuiling, krimpen en uitzetten) kan deze echter volledig onthecht raken, met infiltraties als gevolg.

Vinden onze experts een lek? Dan lichten wij meteen de betrokken aannemer in zodat die het euvel kan herstellen. Een hercontrole na de herstelwerkzaamheden is in dat geval aangewezen.

Voor bijna elk type dakopbouw is er een gepaste onderzoekstechniek toepasbaar. Een preventieve dakcontrole geeft gemoedsrust aan de aannemer en toekomstige eigenaar. Ze weten namelijk dat hun dak gecontroleerd werd door een 100 procent onafhankelijke partij.

Een preventieve controle van de waterdichting is nuttig bij:

  • grinddaken
  • groendaken
  • kelderverdichtingen
  • dakparkings
  • dakterrassen
  • daken die worden voorzien van een bestrating/klinkerbed/daktuin
  • daken die voorzien worden van zonnepanelen
  • daken met onderliggend kwetsbare ruimtes zoals datacenters, labo’s, musea, …
Preventieve controle van de waterdichting van platte daken

Contacteer ons op het nummer 014 570 330 of stuur ons een mailtje.

Onze klanten vertellen

Bouwpathologie 014 570 310
Map of technicians

Een afspraak maken

Heeft u een lek of kunnen we u op een andere manier helpen?

Icon of talking person

Onze klanten vertellen

Felicitaties voor het geleverde werk van de technieker.
Cibor wist natuursteentegels te behoeden voor breuk.
Neem contact op
Blijf op de hoogte

Wil u op de hoogte blijven van onze recente ontwikkelingen, innovatieve projecten en openstaande vacatures, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.