Lekdetectie in gasleidingen

Wat te doen bij gasgeur of gaslek in een gebouw?

 1. Vermijd ontstekingen, vonken en vuur (licht, gasvuur, elektrische apparaten, gsm).
 2. Draai de gasmeterkraan dicht.
 3. Verlucht het gebouw: open ramen en deuren.
 4. Evacueer de aanwezige mensen en dieren.
 5. Bel je gasmaatschappij:
  • Vlaanderen: 0800 65 065 - Fluvius
  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: 0800 19 400 - Sibelga
  • Wallonië: 0800 87 087 - ORES
Lekdetectie in gasleidingen

Ook kleine gaslekken kunnen grote gevolgen hebben. Aardgas is lichter dan lucht. Daarom kan gas meestal ontsnappen als er een lek is en zal het zich niet ophopen. Als het gas zich toch opstapelt, kan er een explosieve atmosfeer ontstaan. Dat kan gevaarlijk zijn voor de integriteit van het gebouw en zijn bewoners.

Lekken kunnen niet alleen ontstaan door corrosie. Schroefdraadverbindingen van stalen gasleidingen kunnen na verloop van jaren ondicht worden, zelfs bij goed onderhouden installaties.

Bij het ontdekken van dergelijke gaslekken grijpt u best meteen in, want een gaslek kan uw veiligheid ernstig in gevaar brengen. Cibor kan voor u lekken in gasleidingen of -installaties opsporen. Bij grotere lekken wordt enkel het lek gelokaliseerd en moet een loodgieter aansluitend dat deel van het leidingwerk waar het lek zich bevindt, vervangen. 

Gaslekken zoeken met detectoren

In het geval van grote gaslekken is het vaak mogelijk om het gaslek te ruiken door de typische geur van Tetrahydrothiofeen (toegevoegde reukstof) in het aardgas. Bij kleinere gaslekken of lekken waarbij het gas zich ophoopt in holle ruimtes, is dat moeilijker. Dikwijls is het ook niet eenduidig en wordt er af en toe, maar niet altijd, een gasgeur geroken.

Cibor kan door het inzetten van zeer precieze, geijkte meetapparatuur exact bepalen of er een lek is en hoe groot het is. We gaan dan nog een stap verder en proberen met behulp van een unieke, inerte tracer de plaats van het lek te lokaliseren.

We interveniëren niet alleen indien er een lek is, maar we worden steeds vaker gevraagd om preventieve metingen (vooral in appartementsgebouwen) uit te voeren. Wij leveren de bewoners gemoedsrust of signaleren defecten alvorens er echte problemen ontstaan.

Contacteer ons

Meer weten over detectie van lekkages in uw gasleiding? Bespreek uw noden gerust met één van onze experten op het nummer 0800 21342 of stuur ons een mailtje .

Lekdetectie 014 570 310
Lekdetectie in gasleidingen 0800 21342
Map of technicians

Een afspraak maken

Heeft u een lek of kunnen we u op een andere manier helpen?

Icon of talking person

Onze klanten vertellen

Kousherstelling van een afvoer – onberispelijk werk!
Riool hersteld met kousherstelling te Angleur.
Neem contact op
Blijf op de hoogte

Wil u op de hoogte blijven van onze recente ontwikkelingen, innovatieve projecten en openstaande vacatures, schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.